Sivut

perjantai 1. huhtikuuta 2016

Väripäivä

Kerronpa tässä kokemuksia väripäivistä ja -pajoista, joita olen pitänyt erilaisille ryhmille jo useamman vuoden ajan.


Osallistujien mielenkiinto ennen väripäivää on ollut erityyppistä riippuen siitä, onko mielessä ollut uuden käsityön aloittaminen, taideharrastus, mielenkiinto väreihin yleensä tai puhtaasti ystävän houkuttelu mukaan ilman ennakko-odotuksia.

Periaatteenani on, että kerron väreistä, mutta vältän vierasperäisiä ilmaisuja ja liian teoreettista suhtautumista.  
Värithän kuuluvat jokaisen ihmisen elämään ja arkeen.

Itse olin aikoinaan opiskellessani hukassa väriteorioiden kanssa. Ne olivat niin teoreettisia, että minulla kesti kauan ymmärtää miksi niitä ylipäätänsä piti opetella tai miten käyttää tietoisesti töissäni. Olen tullut siihen johtopäätökseen, että tärkeintä on mikä MERKITYS näillä kontrasteilla ja harmonioilla on, ja miten voin niitä hyödyntää käytännössä?






Esimerkiksi vastavärikontrasti on yksi tehokkaimmista tavoista yhdistää väriä. Väriympyrän vastakkaiset värit, esimerkiksi punainen ja vihreä, auttavat toisiaan hehkumaan, mutta en suosittele käyttämään molempia yhtä suurta määrää ja yhtä voimakkaana. Silloinhan ne riitelisivät kumpi saa hehkua enemmän ja tulos on levoton. (Siksi vastavärit luetaan myös harmonioihin!).

Kontrastien ja harmonioiden lisäksi värien psykologisella merkityksellä on valtava merkitys ihmiselle.
Olen edellisissä kirjoituksissani niitä käsitellytkin, viimeksi 1.3.2016 otsikolla "Masentaako?". Ihmiskunnan kollektiivimuistissa on valtavasti väreihin liittyvää. Veri on punaista, se virtaa lämpimänä, mutta viittaa myös vaaraan. Siksipä punainen koetaan energiaa tuovana lämpimänä värinä, joka huomataan helposti. Vastaavasti sininen on viileän taivaan ja veden väri, ja auttaa siten keskittymään ja ideoimaan.

Esimerkkien ja kokeilujen avulla jokaiselle avautuvat mahdollisuudet taitavampaan värien käyttöön ja yhdistelemiseen.

Väripäivän päätteeksi kaikki ovat vakuuttuneita, että tähän kannatti syventyä edes yhden päivän verran. Se antoi sysäyksen miettiä monipuolisemmin uusissa valinnoissa myös sitä väripuolta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti